everyday yapyap

Youtube priporočila 2

rada gledam ljudi, ki so totalno navdušeni nad svojo službo ali hobijem, in to delijo še z nami, nesposobneži. bi si želela imet nekaj tako zelo navdušujočega v lajfu. (mogoče so zlistani po stopnji priljubljenosti, ampak je malo odvisno tudi od mojega trenutnega razpoloženja.)

Hugh Jeffreys
avstralc, ki popravlja razbite in nedelujoče mobilne naprave, prenosnike, ipd.

The Detail Geek
odkar imam avto ga, če le lahko, peljem v samopostrežno avtopralnico vsak mesec. (dedek mraz mi je prinesel za cca 20€ žetonov in mislim, da sem tega darila bila bolj vesela kot kave!) na tem kanalu pa v roke dobijo tako zelo umazane avtomobile, da tud vsi moji žetoni ne bi pomagal. fajn je videt before in after posnetke, ko se avto spremeni iz eww v wow.

Brian The Bootmaker
tip s klobukom, ki popravlja čevlje. brez govora, samo glasba in top down posnetki čevljev ter tiste zapacane posode z lepilom.

Blacktail Studio
samo še en izmed poplave ljudi, ki se ukvarja s kombiniranjem epoksi smole in lesa. te velike mize so očitno še vedno zelo popularne. je pa zanimivo videt, koliko dela gre v to, da en huge af kos drevesa spremeniš v ravno mizo ali pult.

Dashner Design & Restoration
imaš tiste, ki na FB marketplace kupijo neko omaro, jo POPOLNOMA predelajo in temu potem (zmotno, če se mene vpraša) rečejo “flip”. no, ta ni tak. naredi tisti bare minimum, da se miza ne maje, da so predali celi, postrga dol star lak in da gor novega, to je pa to od projekta.

Wristwatch Revival
ukvarja se s popravilom ročnih ur. je samo njegov hobi, ampak je zanimivo videt tiste miniaturne šraufeke in ga poslušat, ko pove, čemu točno so določeni deli v teh extra zakompliciranih mehanizmih, ki kažejo čas.

LADB Restoration
najraje imam, če se med videom nič ne govori in ta je to osvojil v nulo med obnavljanjem nekih zarustiranih in pokvarjenih stvari, ki jih detajlno spedena v njihovo originalno obliko, izgled.

Upstate Canine Academy
“no bad dog” stališče pri učenju psov in, skoraj primarno, njihovih lastnikov. zanimivo videt, ko se agresivn pes spremeni v poslušnega v roku ene ure. (ne, s tem ni vse zaključeno, se pa vidi razlika med tistimi, ki poznajo obnašanje psov in tistimi, ki ne.)

Baumgartner Restoration
tip, ki restavrira slike, in vse, kar dela in naredi, tudi komentira s tako lepim in pomirjajočim glasom, da prevečkrat zaspim zram.

Standard
everyday yapyap

Youtube priporočila 1

ko se zvečer končno že spravim v postlo, najprej nekaj časa buljim v telefon. dvomim, da sem zelo drugačna od večine, čeprav nekateri ste bolj “klasični” in dejansko berete knjige. jaz imam vsebine najraje servirane direkt v mojo glavo v obliki videa ali audia (podcasti ftw).

opažam, da se lahko moji youtube subscriptions razdelijo na par skupin.
tokrat vam predstavljam skupino “DIY home decor lifestyle living etc”, po stopnji moje navdušenosti, ko vidim nov video.

XO, MaCenna
žena, ki sem ji začela sledit zarad njenih DIY projektov po stanovanju, sedaj pa prenavlja hišo v Teksasu. mislim, da so že dal gor knauf plošče, tko da se veselim opremljanja. ni moj stil čist, ampak izgleda zelo navdušena nad svojim delom, tko da te privleče. (svetujem nizko glasnost, če boste imel slušalke. ima na momente zelo piskajoč glas.)
novi uploadi na random, ker ima še en podobn kanal, (XO MaCenna Vogs), tko da nikol nisem ziher.

Eamon & Bec
kanadčana, ki sem ju odkrila šele po mnogih letih njunih potovanj po svetu v kombiju. zdaj sta prenavljala (no, kao) hišo nekje v Kanadi, šla na kratko potovanje v Maroko (kjer sta pustila svoj kombi pred epidemijo), trenutno pa se spopadata z rakom na dojkah (prešlatite se, punce!) in poskušata zanosit. (ali sta predn so raka dokončno potrdil? nekaj takšnega.)
novi uploadi ob nedeljah.

Simple Living Alaska
zelo dober vpogled v življenje na Alaski, kjer je los na prikolici sred prometa dokaj normaln prizor. pokažeta vse od ribarjenja na 2m debelem ledu, do vseh apgrejdov, ki jih morata nardit na hiši, vozilih, ipd. zabavno gledat.
novi uploadi na random, ampak redni.

Mav
tip, ki bolj kot ne živi iz svojga avtomobila. je sicer zdaj bolj doma kot na poti in ribarjenje je njegov go to stress release. lajkam.
novi uploadi na random, ampak redni.

The Indie Projects
angleški par, ki v centralni Portugalski (nekje blizu Castelo Branco) prenavlja staro kamnito hiško. ravno pred kratkim jima je končno uspelo položit tla in sestavit prvo pohištvo.
novi uploadi vsako sredo in nedeljo.

Life Uncontained
par, ki je iz dveh tistih velikih kontejnerjev nardil hišo. tip je veliko večino (če ne vsega) naredil sam, živita offgrid in vedno mi je mal žal, ko zaslišim odjavno špico.
novi uploadi na random, ampak redni.

Standard
everyday yapyap

faking sovražim pondelke.

že tretji pondelk po vikendu polnem ljubezni, pogledov, dotikov, besed, neobljub. po dnevih, ko so emocije le premagale racio in sem se popolnoma prepustila, ko sem dobila malo upov na prihodnost, videla upe za sedanjost..
in že tretji pondelk, ko je ni. ko ne vem, če pride nazaj. če bo lahko prišla nazaj. če bo sploh zelela. če bo zmogla. ko ne vem, kako je in ko ne upam vprašat. ko me noče blizu. še huje, ko me ne more imet blizu. ko je ne morem jaz imet bližje. ko si ne smem želet je imeti bližje, ker bi bilo egoistično. ampak ne morem, da ne bi.

tako faking sovražim pondelke.

Standard
everyday yapyap

zdaj gre lahko samo še na slabše.

emocije so ble tu, kompatibilnost vsakdanjega življenja tudi, ampak če temelji ne štimajo, potem na tem ne moreš graditi skupne prihodnosti. vseeno, kako fejst se trudiš, kaj vse potlačiš in koliko znakov ignoriraš.
suma sumarum,
po točno 3 letih in 6 mesecih sem spet samska.
njene stvari spakirane v dve vrečki in primo predaja opravljena, moje kolo (ki je bilo od lanskega ponesrečenega poskusa premika hiše z mojo glavo parkirano pred njeno hišo) je že v moji predsobi, kontakti na družbenih omrežjih zbrisani, kasneje obžalovani sms sredi noči poslan, breakup uspešno zapit in tinder ponovno inštaliran.
seznam odkljukan.
in bolj kot gledam, kdo je “na voljo” na netu, bolj mi je jasno, da so me moje bivše popolnoma razvadle.
namreč,
če bi mogla ocenit moje bivše, bi rekla, da jih velika večina spada v top 20 najbolj hot, sexy in privlačnih lezbijk v širni ljubljanski regiji. (mogoče se ne bi smela omejit samo na lezbijke, ker je par njih bilo tudi bisex.)
in ti, trenutna, ki tole bereš?*
ne razumi me narobe, ker si ziher hot za popizdit, ampak v trenutku pisanja so moje šanse, da si ti nekaj najlepšega, kar sem vidla, nizke.
verjamem, da se tole najverjetneje sliši zelo grdo, a prisežem, da ni mišljeno slabšalno ali poniževalno. samo, roko na levo joško, če si že bil s prvimi petimi prej omenjene lestvice, potem gre lahko samo še na slabše.
ali pa v strejt vode, tega pa res nočemo, a ne.
 
 
 
*ne vem za eno, ki ne bi slej ali prej šla brat moj blog..

Standard
everyday yapyap

ko grem z bivšo fantazijo na brunch.

te se spomnim s televizije, ko je vodila neko oddajo o glasbi. že takrat mi je bila huda. imela je pojma o stvareh, ki so mene šele začele zanimat. tudi zdaj, ko greva na kavo, jo 23% časa butasto gledam, ker ima tolko stvari v glavi, ki meni niti približno niso jasne, a pove jih na tak način, da me začnejo zanimat. nikoli si ne bi mislila, da bom to ženo, ki sem jo prej iskala po programu, kdaj lahko objela. in ona mene! aja, pa brunchi. in :* po twitterju!
potem je tle še en, ki je znan širni sloveniji. vsaj tistemu delu, ki je že kdaj gledal poročila na nacionalki. “jazz ne poslušaš, ampak ga pretrpiš”, to mi je rekel enkrat ob rumu in pistacijami v satchmotu v mariboru. takrat je imel še lase, zdaj jih … ima malo manj. (sej se ne vidi, all gut.) vino aficionado, milijon kravat in še več kravatnih vozlov. prejšni dan sem mu dala lupčka na uho. nenamerno.
in njegova žena!
brala sem jo, ko je redno pisala blog in potem me omeni na twitterju, da me je vidla na busu! aaaaaaa! ne rabim dvakrat rečt, da sem vse naslednje vožnje na 14ki iskala tisto neko faco, ki bi jo mogoče morala prepoznat. malo mi je žal, da zdaj ne piše več tako pogosto, ampak ne moreš pisat bloga, če imaš dva psa, moža, ladjo od avtomobila in skrbiš za veliko preveč vsegapotrebnih otrok.
kapo dol pred njo, ni jih veliko, ki znajo tako fejst odpret srce.
obstaja ena, ki mi je vedno bila fascinantna. že od začetka odprte kuhne in kako se je vrtela po vseh “in”krogih. prav rada bi prelistala njeno črno knjižico kontaktov, še faking legenda bill murray je notri! zdaj so njeni instasgram posti polni joge in zelenih zvarkov, po stanovanju mora imet vsaj 5 tripodov, ki delajo still-life fotke nje, njenga zajtrka in joga položajev. najbolj pomembno? ko jo vidim, jo lahko brez nerodnega občutka objamem. faca žena.
uf, en prvi stik pa ni bil najboljši. s hashtagom eventa, na katerem sma bile obe, sem (ekstra pametno) twitnila, da ima dobro rit. sklepam, da me je takrat dala v kategorijo “nepotrebno tratenje mojega časa in duh, itak da imam dobro rit”. specifična kategorija, populacija: 1. naslednje leta sem ji tiho sledila, vsake tolko kaj rekla, ona me ignorirala. jbg, nismo vsi dovolj zabavni za follow ene od sestr.
zdaj? uf, zdaj pa me vsake tolko celo replyja in, *preveri* jp, še vedno mi sledi. #malezmage
.
.
.
obstaja še kar nekaj folka, za katere si nisem misla, da jih bom kdaj spoznala, kaj šele, da bom šla z njimi na kofe, brunch, praznovala z njimi svoj rojstni dan, da me bo kdo od njih povabil na svojo poroko (!!) ali da bom preprosto koga do njih lahko poklicala po telefonu in se bomo menli kot pravi prijatli.
(rada vas imam, saj veste, ne?)

Standard
everyday yapyap

pravi, da ni mogla vedet, da se bo to njej zgodilo.

mislim, da sem ena redkih, ki se še nikoli ni peljala z nekom s prevoz.org. glede na moje relacije, ko bi prevoz potrebovala, v primerjavi z vlakom, busom ali kolesom, preprosto ni praktično.
“kako to misliš, saj hodiš na štajersko, folk pelje do tja večkrat dnevno?!”
vse jasno, ampak na štajersko grem ponavadi čez vikend, takrat pa gre največ ljudi do celja ali naprej. jaz moram do laškega.
hitra matematika:
povratna vikend karta za vlak iz ljubljane do laškega je 9,22€, 4,61€ v eno smer.
vožnja traja cca 1h 35 in potem še cca 15min hoje od železniške do doma.
vse skupaj torej 9,22€ in 3h 40min.
s prevozi bi najprej dala nekje med 3,50€ in 5€ za prevoz do celja. traja med 45min in 1h.
če bi imela srečo, bi me oseba odložila nekje v centru celja, v nasprotnem bi šla ven pri avtocesti, kar je 2,8km stran, oz. 36min (tko pravi gugl).
karta od celja do laškega je 1,85€, vožnja traja 9min in potem še cca 15min hoje do doma.
v najboljšem primeru torej 10,70€ in 3h 30min, v najslabšem pa še 3€ in 30min zraven.
ne splača se.
pa bi z veseljem!
poznam vas vsaj nekaj, ki z veseljem sodelujete na prevozih in jim delate zastonj reklamo, ko le lahko. tudi moja žena je ena vaših, čeprav ona je ponavadi tista, ki folk vozi na štajersko.
kot nuditeljica prevozov ima to srečo, da ima pol imenika polnega kontaktov z zanimivi imeni, npr: Ni Prišla, Odpovedala Uro Prej, Čudn Tip, Skenslala Parkrat ipd. imena sem si sicer zmislila, ima pa shranjenih kar nekaj številk katerim, ob želji po prevozu, odgovori z “že vse polno”, pa čeprav je še cel avto na razpolago.
in glede na dogodke pred parimi dnevi, verjamem, da imajo tudi potniki shranjene določene številke voznikov, za katere vejo, da so neresni.
prevoz do letališa z enim od onih “nismo goopti, zato pobiramo ljudi kar na prevozih, imamo pa zavarovanje za potnike in niti pod točko razno ne bomo skenslali vožnje, 1000% gremo, tud če čist prazni, obljuuuubimo!” voznikov na prevozih. sicer sem ji že od vsega začetka tulila, da naj le vzame goopti, ker so večkrat preverjeni, tudi z njene strani, nobenih slabih novic o njih. ampak ta tip je bil cenejši.
oredo.
itak, da je bil, če ni legit.
prevoz si uredi tedne pred dejanskim odhodom, vse zmenjeno od lokacije vstopa in izstopa, do ure, cene in imena voznika.
dan pred odhodom ji pošlje sms, da on pa ne gre več, ampak, ker je on car, ji je zrihtal prevoz z enim svojim kolegom, vse zmenjeno, samo 3h prej bo mogla it iz ljubljane. ona reče ajde okej (ker, kaj pa ji drugega preostane, goopti je že zdavnaj poln), zapiše številko nadomestnega voznika in začne živcirat, ker se ji nadomestni ne javlja na telefon. like, sploh. od dopoldneva nekje do pozno zvečer je imel tip veliko preveč za delat, da bi ji odgovoril na smse oz se ji javil na tlf.
jst ji ravno ne pomagam z mojim “a sem ti rekla, da goopti nabavi? sem, ne? parkrat celo, a ne?”. spoštujem jo, da mi ni dala šamarja.
končno ji le potrdi zgodnjo uro, pove svoje ime in kaj piše na kombiju. super, spet relaksiramo.
naslednje jutro se žena spravi na kolodvor, pobral naj bi jo ob 8:15h.
lahko uganete, kdo se ji ni javil cel dan in koga je potem za 15€ dražjo karto do letališča pripeljal kombi zup prevozov (hvala in slava njim!)?
takoj po prihodu na šiht sem ji kupila goopti karto od letališča nazaj v ljubljano.
ne morem še enkrat skozi ves ta proces, nimam živcev.
also, če poznate koga pri prevoz.org, a jim lahko svetujete, da bi bilo ekstra fajn, če bi lahko uvedli kakšno ocenjevanje ponunikov?

Standard