nokia lumia

nokia lumia 800 – strike a pose! .. CLICK!

no, pa dajmo spisat se en (najverjetneje predzadnji, rejoice!!) post o telefonu nokia lumia 800.
——————
tokrat bo govora o kameri.
pri nokii so pomanjkanje sprednje kamere razlozli s tem, da le-to vecinoma uporabljajo navdusenci nad video pogovorom. in teh kao ni veliko (kar se bo mogoce spremenilo z integracijo skype), kdo bi vedel. zase vem, da sem video pogovor uporabila tocno enkrat, in se takrat samo zavoljo testa. skratka, pomanjkanjA sprednje kamere nisem opazila sploh.
kamera na zadnjem delu telefona pa ima 8 maljonov pikslov, f/2.2 objektiv, carl zeiss leco, dual led flash in je sposobna snemat video v 720p HD kvaliteti *. skratka, super duper zadevca. v primerjavi z mojo E5 kamero, ki ima 5 maljonov, kar niti ni tako malo, pa je razlika vseeno zelo ocitna. sploh zato, ker ima kamera na lumia 800 veliko boljso izbiro fokusa. E5 je v stilu “kar je pac razvidno na zaslonu, to bo na fotki”, pri tej cudoviti pink stvarci pa lahko gre tudi takole “aja! ti bi fokusirala na mackov tretji brk od zgoraj, na levi strani njegove glave?? ja pol pa tak povej! …. fokusiram….. CLICK! … a ni lepa fotka?!” ta stvar resno fokusira na tisto doloceno tocko in ostalo zamegli!
NE.SE.ZEZAT!!
kar se mobitelov tice je tole zame nekaj cisto novega! opcijo macro sem v teh treh tednih zlorabljala vsak dan! po veckrat! na suho! …. ahem.
na voljo imamo vse tipicne nastavitve (scenes, white balance, exposure value, iso, effects, contrast, focus, resolution) in se najnovejso pridobitev metering mode, ki kontrolira osvetljenost glede na svetlobo cez celo fotko. ker nisem ravno neki fotograf sem vecino nastavitev pustila na auto. nekako sem mnenja, da kamera ve vec kot jast, zato ji pac prepustim volan.
v 98% primerov so fotke izpadle taksne kot so pac mogle. ponoci in ob uporabi flasha je sicer izgledalo, kot da na svetu v radijusu par metrov ni nobene druge stvari kot tisti jogurtov loncek, ampak tako sem vsaj vedla, da flash dela. tudi to je nekaj.
vsec mi je tranzicija med posneto fotko in kamero.
posneto fotografijo nam za par trenutkov pokaze, potem pa se ta odpelje proti zgornjemu delu telefona in spet vidimo zaslon kamere. ce bi radi pravkar posneto fotografijo kakorkoli obdelali (brez kaksne druge aplikacije je na voljo samo auto-fix), jo delili na fejsbuku, nastavili kot ozadje, poslali preko mejla ali mmsa, itd. jo preprosto potegnemo nazaj dol in pokaze se nam v vsem svojem umetniskem sijaju. (pretiravat je fajn.)
zelo se mi tudi dopade, da zaradi kamere ni potrebno ‘odklepat’ mobitela; malo daljsi pritisk na gumb ob strani in voila!, ze lahko fotkamo. odobravam!

   

   

 
preklop med fotografiranjem in snemanjem videa je samo klik na ikono. da snemamo video nam je jasno tudi zaradi velikih stevilk skoraj cez polovico ekrana. medtem ko lahko fotko zajamemo s pritiskom na zaslon pa je pri snemanju videa potrebno pritisnit na gumb ob strani. in ne, ni mi takoj potegnilo, sem pac idiot.
kvaliteta videa je zadovoljiva. sicer pise, da snema v 720p HD kvaliteti, ampak kaj naj s tem, ce ne morem zoomirat po zacetku snemanja (ce sem ne stejemo, da se premaknem za 5m) ? to je znal se moj coolpix 2100! plus, ce smo cisto pri miru bodo barve FENOMENALNE, ampak takoj ko se prestavimo bo malo zamude pri fokusiranju in nastimavanju svetlobe. ce je svetlobe premalo pa je fokusiranje se tolko bolj otezeno in pocasno. ce ze snemate v slabih pogojih priporocam, da imate flash konstantno prizgan.
video posnet z nokia lumia 800
(sem ga hotela embedat v post ampak nekako ni slo. klicken sie!)
 
povzetek?
kamera je kul. zelo kul. oziroma, faking fenomenalna! .. za telefon.
ce hocete profesionalne fotke in video posnetke z nekega koncerta v temni luknji, potem tole najbrz ne bo za vas. ce pa najvec fotkate cez dan, ko je svetloba kul, in ce ste navdusenci nad macro fokusom.. potem pa hvala bogu za 13gb notranjega pomnilnika!
 
* niam pojma, kaj vse tiste stevilke pomenijo.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — navigacija je…. lepa.

koncujejo se moji trije tedni s to prelepo stvarco, tako da mi oprostite se par zapisov na to temo. naj imam vsaj nek dokaz, da sem imela to zadevo v rokah, v zepu, ob povstru, pod posteljo, na mizi, na pultu, v torbi in cisto zraven ustnic. (hihihi)
——————
malo manj kot tri tedne z mojo nokio lumia 800 (po domace lumicico) sem koncno uporabla 1) nokia drive in 2) nokia maps.
kot pogosti uporabnici ljubljanske trole 1) nokia drive niti nisem mogla dobro zlorabit. ko se vsedem na trolo nekako ne rabim vedet, kje moram zaviti desno ali levo, ali koliko je omejitev. nimam druge moznosti kot pri tem zaupat vozniku.
in glede na to, da je prikazovanje poti glavna uporaba te aplikacije, vam lahko povem edino to, da morate ob prvem zagonu dol potegnat cca 240mb podatkov (ne pozabit na wifi!), in se par sto kb za glas osebe, ki vam bo govorila, da greste prehitro, da morate naslednji izhod levo (parkrat direkt v zid) in tisti znani “calculating.. calculating”.
na voljo sta dve temi, svetla in temna.
poleg 2D pogleda obstaja tudi 3D pogled. ki je lep. pac, stavbe so v 3D obliki (CE imaste obkljukan prikaz pokrajinskih tock, drugace je samo malo nagnjen 2D prikaz) in mala modra puscica gre med njimi. vuptidu. (ceprav, predsedniska palaca je leeepa.)
prikaz ulic je crnobel, imena ulic so berljiva. navigacija je odzivna kot sto mater, zoom + in zoom – v stilu parkinsonove ga ne motita sploh, vse se zelo hitro nalozi.
mi je pa zato malo bolj prav prisla aplikacija 2) nokia maps.
s trolo smo sli nekam proti draveljskemu delu obvoznice, se neodkrito obmocje zame. (folk tam celo stanuje, ste vedli to?! pa tko tiho je! ce odstejemo dretje z bliznjega solskega igrisca. but i digress.) koncna postaja 22ke niti ni tako dalec, a je vseeno le streljaj stran od zadnjih vrtickarjev, ki se lahko recejo, da so znotraj obvoznice. in v tistem labirintu majhnih ulicic (totalno pretiravam, tri ulice so ble, ni vazno!) je satelistska slika naselja prisla zelo prav. “torej, na drugo stran tega igrisca morama in tam je sladoled. mislim, tam je svtobusna postaja.”
opciji transit in traffic niti ne mores tako dobro preucit, ker za slovenijo nimajo veliko podatkov. ali sploh.
na zalost se tale aplikacija ne razlikuje veliko od vseh maljon ostalih aplikacij iz iste kategorije. ali pa jaz te podrobnosti, ki bi jo naredl tok zelo drugacno, nisem nasla. sklepam, da je to zadnje. upam, da je to zadnje. ker v ljubljani raje uporabljam guglov izdelek, ki mi pokaze tudi trola postaje.
aja! ce imate pri kaksnem kontaktu vneseno tudi ulico, vam z enim klikom odpre nokia maps, kjer lahko potem izberete opcijo “show me the way, my leader!”. super stvarca, totalno odobravam!
(za VELIKO daljsi in natancnejsi zapis o nokia drive in nokia maps si preberte tyschew post na to temo.)
 
kaj mi je vedno bolj vsec?
druga polovica zacetnega zaslona, to jest, seznam aplikacij.
spominja namrec na windows start meni, kjer so vse instalirane aplikacije v enem dolgem seznamu.
kolkokrat ste hoteli spremenit neko nastavitev, ali odpret novoinstalirano aplikacijo, pa je preprosto niste nasli, ker jo je telefon instaliral nekam globoko v mapo telefona? pri E5 je tolko nekega klikanja in saltanja med tem in onim menijem, ko koncno pridem do cilja sem ze pozabla, kaj sem iskala.
pri nokia lumia 800 so vse glavne zadeve v seznamu. ce je v podmeniju, potem mogoce niti ni tako zelo pomembno za sirne mase.
mogoce bi se mi dopadlo, ce bi lahko dolocene aplikacije pogrupirala v mape, npr: pisarna, internet, fotke.
kaj sem ugotovila, da pogresam?
profili – trenutno sta na voljo samo dva; splosni in offline (flight mode).
zvonenje sicer lahko izklopim, ampak ob pomanjkanju vizualnega signala, da imam neprebrano sporocilo ali zgresen klic, si s tem ne morem veliko pomagat. tudi sredi sestanka ne. glede na stanje baterije pa, ce sem cist iskrena, na vibro niti ne upam nastavit.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — na fronti slusalk nic novega.

nikoli se nisem navadla glasbo poslusat preko mobitela. nekako se mi zdi, da to po nepotrebnem trosi baterijo, katero bi lahko uporabla za kaj bolj pametnega, kot npr uploadat na twitter se eno fotko macke. prioritete, pac.
ce sem prej vedno pozabla na dejstvo, da lahko svajpnem v desno za se vec nastavitev ali “podmenije”, mi v media library to zelo dobro nakazejo velike gradient crke.
glasba, videi, podcasti in radii, vse je na broju.
svajp desno in pricakajo nas bliznjice do preteklih stvari. tezko tudi zgresimo album art v stilu tako zelo obozevanih metro ploscic (samo resno, a niso lepe?!). ploscica za emmo hayes, za radio in tudi ploscica za posnetek necaka, ki z ustnicami dela neke cudne zvoke.
na voljo imamo tudi aplikacije, s katerimi lahko izkusnjo se nadgradimo. do sedaj najveckrat uporabljena je youtube, tesno za petami ji je tunein radio, za vse ostale pa je tu mastercard. in trznica.
zvok preko zvocnika telefona sicer se pusti malo (beri veliko) prostora za izboljsanje, ampak na slusalkah se slisi super. mogoce zato, ker ne uporabljam slusalk, ki so prisle v paketu s telefonom, ampak neke cisto druge.
skakanje z enega komada na drugega je preprosto svajpanje, zamude pri predvajanju ni nobene (za razliko od nekaterih mp3 predvajalnikov), kljub 1000+ datotekami v zbirki (for science!). mi pa zelo manjka shuffle funkcija. ali repeat. (edit: ajaaa, to so tiste sive ikonce zram album arta! okej, zdej vem. hvala, google.)
in, ce mogoce niste vedli, ob pritisku na volume tipko na vrhu zaslona (cez trenutno aktivno aplikacijo) dobimo tiste tipicne kontrolne gumbe za predvajano glasbo; nazaj, naprej, pavza. ta fenomenalna ideja nam prihrani kar nekaj klikov in svajpov po zaslonu. *thumbs up*
so me vprasali, ce bi lahko zacela telefon uporabljat namesto svojega mp3 predvajalnika.
iskreno?
niti ne.
vmesnik je sicer zelo lep (minimalizem ftw!), kvaliteta predvajane glasbe presenetljiva, dodajanje datotek na telefon preprost drag & drop, glasnost primerna tudi za gluhe,..
ampak prevec sem navajena, da telefon uporabljam kot telefon in ne kot predvajalnik glasbe ali videov.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — ta-daaa, imamo nov kontakt. in pet let zivljenja manj.

o people hub je bilo ze veliko recenega, a se mi zdi, da nihce ni omenil dveh, dokaj pomembnih, stvari:
1) klicanje (kar je vcasih bila glavna funkcija telefonov, ce se kdo se spomni teh casov)
in 2) dodajanje novih kontaktov v imenik.
pa gremo lepo po vrsti:
1) pri E5 sem bila navajena zacet pisat ime osebe in oseba bi se magicno prikazala. kljub kombinaciji crk in stevilk na tipkovnici je telefon registriral samo crke in sproti iskal po imeniku. tega pri lumii ni. vsaj ne pri zaslonu stevilcnice. crke sicer so napisane pod vsako crko v malo temnejsi sivi barvi, a z njimi si ne moremo pomagat.
najboljsi nacin za klicanje ljudi, s katerimi niste pogosto v kontaktu, je preko opcije People in ikonce za iskanje.
pametno bi bilo povedat oz. namignit, da se dajte prvi dan s telefonom najprej igrackat s povezovanjem profilov iz razlicnih storitev. namrec, v telefonu sem (do malo prejle) imela eno osebo napisano dvakrat. najprej podatki iz mojega starega telefona in podatki iz mojega email racuna. oseba sicer je med pogosto klicanimi, ampak vseeno sem prejle (zavoljo tega dela posta) jo iskala na tale (zgoraj opisani) nacin. nasla sem dva profila; enga s telefonsko stevilko in drugega z email naslovom. klik na ikono za linkanje kontaktov in sedaj so vsi v eni vizitki. male zmage!
in se 2) dodajanje stevilk v imenik je zamudno, vsaj v primerjavi z E5. tam si kliknil na stevilko, izbral tip stevilke (stacionarc, mobilni), in dodal ime. naknadno, ce si zelel, si dodajal se ostale podatke (zvonenje, slika, email, itd).
pri lumii to traja trikrat dlje.
najprej kliknas na stevilko, odpre se okno, kjer je napisana stevilka, spodaj opcija za poslat sms, in na dnu ekrana ikonca za shranit. to stevilko mi najprej hoce dodat nekemu ze obstojecemu kontaktu v telefonu. ce hocem ustvarit nov kontakt moram kliknat na ikono plus. potem si izberem v katero storitev bom dodala stevilko, v hotmail live ali v google. v novem oknu lahko uredim stevilko (kar je izredno zoprno, ce hoces samo dodat +386 na zacetku, ker ne prepozna tapkanja kot ‘postavi kurzor tule!!’ ampak kot ‘ja, celotno stevilko mi oznaci, ker jo bom ziher hotla skopirat in potem nekam prilepit’.) in tip stevilke (stacionarc, mobilni, fax, itd). spet pritisk na ikonco za shranit in koncno pridemo do profilnega menija za to stevilko. pokaze se nam gromozanski spekter vseh moznih opcij za ta kontakt, npr: dodaj fotko, ime, email, zvonenje in drugo (kjer lahk dodamo se ulico, url, datum rojstva, stevilo in imena otrok, lokacija pisarne in stevilko noge). klik na ikonco za shranit in ta-daaa, imamo nov kontakt. in pet let manj zivljenja.
 
DAFUQ sekcija:
– pomanjkanje gumba za izklop neke aplikacije.
drkanje gumba za nazaj samo zato, da se zapre neka aplikacija, je bedno. sploh zato, ker ce pritisnes gumb za meni (windows logo) to dolocene aplikacije zapre. kljub temu, da je nisem hotla zapret, ampak samo odpret eno novo. frustration level: high and rising.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — trznica.

tko kot vsaka druga platforma ima tudi windows phone svojo. rece se ji marketplace. trznica, po nase.
manj kot dve leti stara zadeva za scepec mobitelov, ki bi celo imeli kaksno aplikacijo z njihovih stantov.
minimalisticna stran s se bolj minimalisticnim iskalnikom. me zanima kdaj so nazadnje spraznal cache. rezultati so namrec cisto nekako po svoje, vcasih dolocene aplikacije ne pokaze niti ce napises ime do pikice natancno. zelo malo aplikacij ima kaksno oceno, komentarji skoraj ne obstajajo, cene pa so gromozanske. (izgleda so developerji zaracunal se leta razbijanja glave z IE6.)
o povrnitvi denarja se sploh ne bomo menli, ker izgleda so pri microsoftu svoj support center delali na dobro znani nacin:
1. podatke skrij nekam v 3pm
2. strani med seboj linkaj na extremno cudn in zmeden nacin,in upaj, da bo folk obupal
3. ????
4. profit
sele v odgovoru developerja aplikacije, katero mi je marketplace zaracunal dvakrat, sem dobila link do support centra. sama nisem nasla. (in res nisem tok butasta, obljubim.)
to je bilo pred dvema dnevoma, odgovor s strani marketplace podpore se cakam.
a naj vas to ne prestrasi!
na trznici se najde kar nekaj dobrih aplikacij. dolocene so potrebne, da telefon sploh deluje “tako kot smo vajeni”, druge pa so za moj gust.
connectivity shortcuts
spremeni mucno skrolanje do nastavitev in podmenijev v en preprosti dotik zaslona.
nikoli vec ne boste stali pri miru par minut, da bi v miru odscrollali do podmenija za wifi, ki se nahaja nekje v petnajstem kolenu. sedaj lahko to naredite v trenutku! ali dveh, ajde.
posiljanje kontaktnih vizitk preko sms
ne gre. ne najdem. aaaaaaaa! zakaj tega ni?!?! *shakes fist at sky*
na temlele linku imate aplikacijo, s katero lahko vas telefon iz 2012 poslete nazaj v 2005. podatke posljete po smsu ali emajlu.
boxfiles for dropbox
ce uporabljate dropbox (kdo dandanes pa se ne?!) potem je tale aplikacija prav za vas.
s svojimi datotekami v oblaku lahko delate, kar zelite. ce kaj ne morete in bi, kontaktirajte njihovo podporo. vse bodo spedenal. (tale je placljiva, ampak za nemoteno delo je cena ene kave cisto vredu.)
nextgear reader
rss bralnik za windows phone. super zadeva. sinhronizacija brez problemov, moznost ploscice na glavnem zaslonu s stevilom neprebranih zadev.
tunein radio
predvajalnik radia (navadnega ali spletnega), ki za svoje delovanje NE zahteva slusalk. hvala alahu!
carbon
za vse nas, ki brez 140 znakov limita ne moremo vec ziveti.
veliko veliko boljsa kot uradna twitter aplikacija, celo boljsa kot rowi, ki je bila moj prvi favorit. placljiva verzija sicer nekaj stane, ampak se splaca za vso twitter funkcionalnost (v poskusni verziji ni mozno RTjat, DMjat ali uploadat fotk. damn buggers!).
accuweather
ker pac rabmo vsi vedet, kaksno bo vreme danes popoldan.
(tudi) metricni prikaz za par dni vnaprej, presenetljivo tocno (ceprav, pri vremenu…) in lepo za pogledat. upam, da ne bo nikol prislo prav ampak, ima tudi tornado alarm.
shopping list
za vse nas, ki iz trgovine prinesemo vse tisto, kar ne rabimo, toaletni papir pa pozabimo. zdej rabim samo se app, ki bi me v trgovini spomnil pogledat na telefon.
tasks
ce imate radi sezname potem bo tole super.
sinhronizacija z vsemi mogocimi servisi, razlicne barve za razlicne kategorije, stopnje pomembnosti, dodajanje ljudi iz imenika, url linkov, alarmi, itd itd. ni da ni.
in za moje lokalce se
ljubljana bus
to aplikacijo poznamo ze vsi, ki se vozimo s lpp. mapa je super, prikaz bliznjih postaj tudi, a upam, da bodo kmalu popravli napoved trol (res ne rabim vedet, da naslednja 6N pride cez 687 minut).
 
skratka, na trznici lahko najdete kar nekaj dobrih aplikacij.
z malo vec kot 90k aplikacijami v  bazi sicer ni niti priblizno blizu iOS ali android (cca 550k in 450k, respectively), ampak obstaja sele leto in pol, tako da je v tekmi za stranke kar dober nasprotnik.
poglejte. mogoce pa najdete tudi kaj zase.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — vsega po malem. trenutno na striku.

prva stvar, ki jo clovek opazi po prenosi podatkov iz enega telefona na lumio, je cisto nov (vsaj zame) koncept podatkov. to jest, povezanosti podatkov, ki pripadajo eni osebi.
takoimenovani people hub med sabo poveze tako iz mobilnega sveta kot online prezence. po domace, ce kliknete na eno osebo vam bo pokazalo fotke iz njihovga facebook racuna, pri naslednjem swipeu v levo pa vso vajino interakcijo iz zadnjih dni (kratek povzetek sms sporocil, zgreseni klici od te osebe, itd).
stvar je na zacetku mogoce mal zmedena, ampak ko se navadis, ko skapiras zakaj tocno so vsi tisti podatki tam, potem ti je cudno, da niso te opcije ze prej vgradil v OS mobitelov.
v temle postu je vse funkcionalnosti people huba zelo dobro opisal eden izmed srecnezev testiranja lumie, fetalij.
drugi srecnez je krashek, in v zadnjem postu se je spravil v tehnicno plat telefona, natancneje v zmoznost povezovanja.
imamo vse tiste najbolj osnovne; smsi, mmsi, emaili in modri zob.
aja, ne. to zadnje je laz.
nokia in microsoft, iz nekega bizarnega razloga favoriziranja svojega skydrive-a, svojemu paradnemu konju na totalno srednjesolski bully nacin ukinejo bluetooth podporo. zakaj tocno je blo tega treba? ce bom hotla fotke prenest na net, potem bom. pa ce bo to skydrive ali dropbox, ki je, roko na srce, veliko bolj znan in uporabljen. ce pa hocem na mobitel punce prenest njeno fotko s sparglji v nosu (kar se je ali pa ni res zgodilo, zanikamo vse), potem bi bilo zelo dobro, ce bi to lahko naredila brez pomoci mmsa.
e, sanja prase kukuruz. moj telefon je izgleda prepotentna blondinka v zlatih pajkicah, z dolgimi grdo namazanimi nohti, ki misli, da je boga za jajce prijela in ostalih telefonov ne jebe pet posto.
in potem je tu se baterija.
hja, baterija. o tem se je po twitterju ze veliko povedalo. najveckrat negativno. (dobrih stvari itak ne opazimo, bi lahko rekli.)
takoj po pisku za 100% napolnjeno baterijo, in po izklopu polnilca iz vticnice (varcujmo z energijo!), in po svajpanju zaslona do nastavitev baterije, mi je napisalo, da imam na voljo se… pazi ti to! …. celih 13 ur delovanja.
13 ur.
eno uro dlje od pol dneva.
sicer, tekom dneva se ta stevilka redno manjsa ali veca. kar je za pricakovat, ce ima telefon microsoft OS. za njih je cas itak bolj relativnega pomena (kopiranje datotek na winsih, anyone?).
moram pa priznat, odkar sem sledila (dolocenim dokaj ocitnim) navodilom na temle linku, mi telefon zdrzi ze cel dan. (yahoo!) na zalost pa je baterija ena izmed glavnih stvari na mobitelu (kaj ti bo sposobnost fenomenalnega macro fokusiranja kamere – o tem naslednjic!! stvar je fan-faking-tasticna!), ce je baterija prazna?!
in ker je telefon narejen iz enga dela baterije niti ne mormo sami zamenjat (made in china ftw!).
upam, da bo kmalu ven prisel kak firmware fix, telefon bi pridobil se tistih par tock na lestvici priljubljenosti v moji bajti.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — telefon dela. tudi brez 3g. *

so rekli, da morem vsaj tri poste na teden skupaj spravit na temo moje nove igracke (na posojo).
ampak, kako naj kaj napisem, ce pa mi telefon ne dela?!
no, to zadnje ni cist res. telefon dela, samo na omrezje ni priklopljen, ker rabi micro mini nano sim kartico, jaz imam pa preveliko. in v big bangu so rekli, da oni pa te moje prazgodovinske sim kartice (nisem vedla, da je!) ne upajo obrezat, ker lahko mal chip zj*bajo. super.
grem jutr do mojga najljubsega tusmobil centra, do preserca. tam vse zrihtajo. tam so face.
(edit: del tega posta, pod sliko, je spisan ze s sim kartico)
do takrat, ko bo telefon funkcionaln tudi, ko ni zraven wifi omrezja, pa par hitrih vtisov o nokii lumia 800:
kak je leeeeepiiii! pa gladki! pa iiiiii! ikonce kot v windows 8! pa joj, a mores res bit tko iber obcutljiv? res nisem hotla bing search okna odpret. ampak jaaa, tak lepo mi pokazi fotke! pa koledar! (note to self: bodi malo bolj originalna pri vpisih v koledar.)
okej, zdej pa zares:
telefon nokia lumia 800 je prisel v majhni licni skatlici, skupaj s polnilcem (ne vem zakaj je to potrebno napisat, ampak ce vsi ostali, bom pa se jst!), mini usb kablom in silikonskim ovitkom. v roza barvi. (pametno smo ga poimenovali v pinkolincic. nekaj dobrega smo mogli potegnat iz te rozaste zadeve.)
stvar je delovala direkt iz skatle. nobenih posebnih nastavitev ali brez nepotrebnega klikanja, kot npr prvo popoldne z mojo predrago E5.

FOUN sekcija, oz. kaj vse sem si uspela zapomnat
• touch tipkovnica me se vedno zafrkava. najvec casa (sploh!) porabim s popravljanjem texta. mogoce se bom naucila pisat zelo kratke stavke. hvala bogu za neomejeno stevilo sporocil na mesec.
• prikaz sms sporocil je za ajfoun in android uporabnike nekaj normalnega, za nas, navadne qwertz uporabnike, pa nekaj novega. spaaaaceeeeeish! odobravam.
• funkcija glasovnih ukazov je nastimana na nek cudn angleski naglas, ker je “find johnny depp” prepoznalo kot “your love”. awwww ♥
• fotkala nisem veliko, tistih par fotk pa je bilo extra osvetljeno. flash torej dela. (primer .. in ne, ni bilo fotkano sredi noci.)
• zvonenj in piskanj je malo morje, doloceni bolj tecni kot ostali, ampak res VSI te zjutraj spravijo iz postelje. sem sprobala.
• vibriranje pri pritisku na katerega izmed treh glavnih gumbov je totalno motece, a na zalost tudi del telefona, tako da se ne da ugasnat. (vsaj ne brez rootanja ali kladiva.)
• prenos podatkov z enega telefona na tega je preko modrega zoba nebolece in opravljeno v sekundah.
• igric na deviskem telefonu ni, jih je pa zato dosti na trznici (aka marketplace).
APP sekcija, oz. kako se meni najbolj uporabne aplikacije razumejo s tulifonom
• gmail sporocil ne zbrise, ampak jih arhivira. odgovor kako telefon prepricat v res res res brisanje mejlov se iscem.
• gravity (logicno) na windows telefonu ne dela. uradna twitter aplikacija za WP je malo cudna, za rowi bi dala tistih par ojrof.
• internet explorer me vztrajno prepricuje, da ima bing iskalnik najboljse rezultate. jaz se bolj vztrajno preusmerjam na google.
• marketplace deluje po svoje. vsaj search funkcija. imam obcutek, da je enako zmedena kot google play za androide.
• integracija live racuna in smsov je na zacetku malo cudna (jbg, nekaj novega), a se dokaj hitro navadis na preklapljanje (ce oseba uporablja msn in je trenutno online, ji lahko na sms odgovoris preko msnja, mwuuahahaha).
• sinhronizacija windows live koledarja in google koledarja je…. ne vem, ce je.
DAFUQ sekcija, oz. kaj me je takoj zmotlo in mi se vedno ni jasno, zakaj je temu tako?
• ni slota za sd kartico.
• mmse posiljat je znanstvena fantastika. prevec nastavitev. (in ne, ko tole pisem mi se vedno ne delajo. pffft.)
• navadla sem se, da ce imam zgresen klic ali neprebran sms, da mi lucka na E5 utripa. ni zdej ravno zmigovc, a je dovolj, da iz kuhinje v dnevno vidim, ce moram do telefona. tu moram extra prizgat zaslon in pogledat za ikonce. no like.
• opozorilo novega emaila je med telefonskim pogovorom motece do gat, in res morem najdet nacin to ugasnat.
• dejstvo, da moram imet windows live racun, ce se hocem vpisat v twitter, je cist mimo. cist mimo.
* NE HOCEM rect, da telefon ne podpira 3G! podpira! vse tri in se miljon drugih G-jev, obljubim! samo celotn post (edit: minus par alinej) je spisan o telefonu brez sim kartice. hence.

Standard
nokia lumia

nokia lumia 800 — jaz in touch telefon: naj se Nokia saga zacne.

moj prvi mobitel EVER je bila neka fensi smensi motorola, katere antena se je lahko “potegnala ven”, tako da smo izgledal kot reperji iz zgodnjih 90ih. to dejanje na kvaliteto pogovora niti ni imelo efekta, signal je bil sredi maribora se vedno slab.
potem smo presedlali na nokio in ostali do danes. (tistih nesrecnih par mesecev, ko sem imela nek preklopni telefon sony ericssona, ki je zlozen izgledal vecji kot stari walkman, bomo pozabili.)
od 5110 do se vedno kultne modre 3310 (a obstaja kdo v sloveniji, ki ni imel tega mobitela??), preko rdece xpress do trenutne e5. sedaj pa so se pri nokia slovenia odlocili, da mi na pokusino posodijo iber pametn telefon z imenom Nokia Lumia 800.
telefoni so ze na posti, jaz in trije srecnezi se bomo s to dizajnersko makino spoznavali naslednjih 21 dni. vsake tolko bo padel kaksen zapis, na twitterju me bo tudi veliko (sledite hashtagu #NokiaLumiaSI), in glede na to, da bo tole moj prvi telefon z zaslonom na dotik lahko pricakujete veliko slovarskih napak in praznih sporocil sredi noci.
kaj trenutno vem o tem telefonu?
da je lepi.
da je lahko cyan barve.
da ga ze nekaj casa na veliko oglasujejo povsod po sloveniji.
in da sem med iskanjem gumba za ‘nazaj’ spila en koktejl.
zanimivo bo.

Standard