nokia lumia

nokia lumia 800 — vsega po malem. trenutno na striku.

prva stvar, ki jo clovek opazi po prenosi podatkov iz enega telefona na lumio, je cisto nov (vsaj zame) koncept podatkov. to jest, povezanosti podatkov, ki pripadajo eni osebi.
takoimenovani people hub med sabo poveze tako iz mobilnega sveta kot online prezence. po domace, ce kliknete na eno osebo vam bo pokazalo fotke iz njihovga facebook racuna, pri naslednjem swipeu v levo pa vso vajino interakcijo iz zadnjih dni (kratek povzetek sms sporocil, zgreseni klici od te osebe, itd).
stvar je na zacetku mogoce mal zmedena, ampak ko se navadis, ko skapiras zakaj tocno so vsi tisti podatki tam, potem ti je cudno, da niso te opcije ze prej vgradil v OS mobitelov.
v temle postu je vse funkcionalnosti people huba zelo dobro opisal eden izmed srecnezev testiranja lumie, fetalij.
drugi srecnez je krashek, in v zadnjem postu se je spravil v tehnicno plat telefona, natancneje v zmoznost povezovanja.
imamo vse tiste najbolj osnovne; smsi, mmsi, emaili in modri zob.
aja, ne. to zadnje je laz.
nokia in microsoft, iz nekega bizarnega razloga favoriziranja svojega skydrive-a, svojemu paradnemu konju na totalno srednjesolski bully nacin ukinejo bluetooth podporo. zakaj tocno je blo tega treba? ce bom hotla fotke prenest na net, potem bom. pa ce bo to skydrive ali dropbox, ki je, roko na srce, veliko bolj znan in uporabljen. ce pa hocem na mobitel punce prenest njeno fotko s sparglji v nosu (kar se je ali pa ni res zgodilo, zanikamo vse), potem bi bilo zelo dobro, ce bi to lahko naredila brez pomoci mmsa.
e, sanja prase kukuruz. moj telefon je izgleda prepotentna blondinka v zlatih pajkicah, z dolgimi grdo namazanimi nohti, ki misli, da je boga za jajce prijela in ostalih telefonov ne jebe pet posto.
in potem je tu se baterija.
hja, baterija. o tem se je po twitterju ze veliko povedalo. najveckrat negativno. (dobrih stvari itak ne opazimo, bi lahko rekli.)
takoj po pisku za 100% napolnjeno baterijo, in po izklopu polnilca iz vticnice (varcujmo z energijo!), in po svajpanju zaslona do nastavitev baterije, mi je napisalo, da imam na voljo se… pazi ti to! …. celih 13 ur delovanja.
13 ur.
eno uro dlje od pol dneva.
sicer, tekom dneva se ta stevilka redno manjsa ali veca. kar je za pricakovat, ce ima telefon microsoft OS. za njih je cas itak bolj relativnega pomena (kopiranje datotek na winsih, anyone?).
moram pa priznat, odkar sem sledila (dolocenim dokaj ocitnim) navodilom na temle linku, mi telefon zdrzi ze cel dan. (yahoo!) na zalost pa je baterija ena izmed glavnih stvari na mobitelu (kaj ti bo sposobnost fenomenalnega macro fokusiranja kamere – o tem naslednjic!! stvar je fan-faking-tasticna!), ce je baterija prazna?!
in ker je telefon narejen iz enga dela baterije niti ne mormo sami zamenjat (made in china ftw!).
upam, da bo kmalu ven prisel kak firmware fix, telefon bi pridobil se tistih par tock na lestvici priljubljenosti v moji bajti.

Standard