nokia lumia

nokia lumia 800 — ta-daaa, imamo nov kontakt. in pet let zivljenja manj.

o people hub je bilo ze veliko recenega, a se mi zdi, da nihce ni omenil dveh, dokaj pomembnih, stvari:
1) klicanje (kar je vcasih bila glavna funkcija telefonov, ce se kdo se spomni teh casov)
in 2) dodajanje novih kontaktov v imenik.
pa gremo lepo po vrsti:
1) pri E5 sem bila navajena zacet pisat ime osebe in oseba bi se magicno prikazala. kljub kombinaciji crk in stevilk na tipkovnici je telefon registriral samo crke in sproti iskal po imeniku. tega pri lumii ni. vsaj ne pri zaslonu stevilcnice. crke sicer so napisane pod vsako crko v malo temnejsi sivi barvi, a z njimi si ne moremo pomagat.
najboljsi nacin za klicanje ljudi, s katerimi niste pogosto v kontaktu, je preko opcije People in ikonce za iskanje.
pametno bi bilo povedat oz. namignit, da se dajte prvi dan s telefonom najprej igrackat s povezovanjem profilov iz razlicnih storitev. namrec, v telefonu sem (do malo prejle) imela eno osebo napisano dvakrat. najprej podatki iz mojega starega telefona in podatki iz mojega email racuna. oseba sicer je med pogosto klicanimi, ampak vseeno sem prejle (zavoljo tega dela posta) jo iskala na tale (zgoraj opisani) nacin. nasla sem dva profila; enga s telefonsko stevilko in drugega z email naslovom. klik na ikono za linkanje kontaktov in sedaj so vsi v eni vizitki. male zmage!
in se 2) dodajanje stevilk v imenik je zamudno, vsaj v primerjavi z E5. tam si kliknil na stevilko, izbral tip stevilke (stacionarc, mobilni), in dodal ime. naknadno, ce si zelel, si dodajal se ostale podatke (zvonenje, slika, email, itd).
pri lumii to traja trikrat dlje.
najprej kliknas na stevilko, odpre se okno, kjer je napisana stevilka, spodaj opcija za poslat sms, in na dnu ekrana ikonca za shranit. to stevilko mi najprej hoce dodat nekemu ze obstojecemu kontaktu v telefonu. ce hocem ustvarit nov kontakt moram kliknat na ikono plus. potem si izberem v katero storitev bom dodala stevilko, v hotmail live ali v google. v novem oknu lahko uredim stevilko (kar je izredno zoprno, ce hoces samo dodat +386 na zacetku, ker ne prepozna tapkanja kot ‘postavi kurzor tule!!’ ampak kot ‘ja, celotno stevilko mi oznaci, ker jo bom ziher hotla skopirat in potem nekam prilepit’.) in tip stevilke (stacionarc, mobilni, fax, itd). spet pritisk na ikonco za shranit in koncno pridemo do profilnega menija za to stevilko. pokaze se nam gromozanski spekter vseh moznih opcij za ta kontakt, npr: dodaj fotko, ime, email, zvonenje in drugo (kjer lahk dodamo se ulico, url, datum rojstva, stevilo in imena otrok, lokacija pisarne in stevilko noge). klik na ikonco za shranit in ta-daaa, imamo nov kontakt. in pet let manj zivljenja.
 
DAFUQ sekcija:
– pomanjkanje gumba za izklop neke aplikacije.
drkanje gumba za nazaj samo zato, da se zapre neka aplikacija, je bedno. sploh zato, ker ce pritisnes gumb za meni (windows logo) to dolocene aplikacije zapre. kljub temu, da je nisem hotla zapret, ampak samo odpret eno novo. frustration level: high and rising.

Standard