nokia lumia

nokia lumia 800 — navigacija je…. lepa.

koncujejo se moji trije tedni s to prelepo stvarco, tako da mi oprostite se par zapisov na to temo. naj imam vsaj nek dokaz, da sem imela to zadevo v rokah, v zepu, ob povstru, pod posteljo, na mizi, na pultu, v torbi in cisto zraven ustnic. (hihihi)
——————
malo manj kot tri tedne z mojo nokio lumia 800 (po domace lumicico) sem koncno uporabla 1) nokia drive in 2) nokia maps.
kot pogosti uporabnici ljubljanske trole 1) nokia drive niti nisem mogla dobro zlorabit. ko se vsedem na trolo nekako ne rabim vedet, kje moram zaviti desno ali levo, ali koliko je omejitev. nimam druge moznosti kot pri tem zaupat vozniku.
in glede na to, da je prikazovanje poti glavna uporaba te aplikacije, vam lahko povem edino to, da morate ob prvem zagonu dol potegnat cca 240mb podatkov (ne pozabit na wifi!), in se par sto kb za glas osebe, ki vam bo govorila, da greste prehitro, da morate naslednji izhod levo (parkrat direkt v zid) in tisti znani “calculating.. calculating”.
na voljo sta dve temi, svetla in temna.
poleg 2D pogleda obstaja tudi 3D pogled. ki je lep. pac, stavbe so v 3D obliki (CE imaste obkljukan prikaz pokrajinskih tock, drugace je samo malo nagnjen 2D prikaz) in mala modra puscica gre med njimi. vuptidu. (ceprav, predsedniska palaca je leeepa.)
prikaz ulic je crnobel, imena ulic so berljiva. navigacija je odzivna kot sto mater, zoom + in zoom – v stilu parkinsonove ga ne motita sploh, vse se zelo hitro nalozi.
mi je pa zato malo bolj prav prisla aplikacija 2) nokia maps.
s trolo smo sli nekam proti draveljskemu delu obvoznice, se neodkrito obmocje zame. (folk tam celo stanuje, ste vedli to?! pa tko tiho je! ce odstejemo dretje z bliznjega solskega igrisca. but i digress.) koncna postaja 22ke niti ni tako dalec, a je vseeno le streljaj stran od zadnjih vrtickarjev, ki se lahko recejo, da so znotraj obvoznice. in v tistem labirintu majhnih ulicic (totalno pretiravam, tri ulice so ble, ni vazno!) je satelistska slika naselja prisla zelo prav. “torej, na drugo stran tega igrisca morama in tam je sladoled. mislim, tam je svtobusna postaja.”
opciji transit in traffic niti ne mores tako dobro preucit, ker za slovenijo nimajo veliko podatkov. ali sploh.
na zalost se tale aplikacija ne razlikuje veliko od vseh maljon ostalih aplikacij iz iste kategorije. ali pa jaz te podrobnosti, ki bi jo naredl tok zelo drugacno, nisem nasla. sklepam, da je to zadnje. upam, da je to zadnje. ker v ljubljani raje uporabljam guglov izdelek, ki mi pokaze tudi trola postaje.
aja! ce imate pri kaksnem kontaktu vneseno tudi ulico, vam z enim klikom odpre nokia maps, kjer lahko potem izberete opcijo “show me the way, my leader!”. super stvarca, totalno odobravam!
(za VELIKO daljsi in natancnejsi zapis o nokia drive in nokia maps si preberte tyschew post na to temo.)
 
kaj mi je vedno bolj vsec?
druga polovica zacetnega zaslona, to jest, seznam aplikacij.
spominja namrec na windows start meni, kjer so vse instalirane aplikacije v enem dolgem seznamu.
kolkokrat ste hoteli spremenit neko nastavitev, ali odpret novoinstalirano aplikacijo, pa je preprosto niste nasli, ker jo je telefon instaliral nekam globoko v mapo telefona? pri E5 je tolko nekega klikanja in saltanja med tem in onim menijem, ko koncno pridem do cilja sem ze pozabla, kaj sem iskala.
pri nokia lumia 800 so vse glavne zadeve v seznamu. ce je v podmeniju, potem mogoce niti ni tako zelo pomembno za sirne mase.
mogoce bi se mi dopadlo, ce bi lahko dolocene aplikacije pogrupirala v mape, npr: pisarna, internet, fotke.
kaj sem ugotovila, da pogresam?
profili – trenutno sta na voljo samo dva; splosni in offline (flight mode).
zvonenje sicer lahko izklopim, ampak ob pomanjkanju vizualnega signala, da imam neprebrano sporocilo ali zgresen klic, si s tem ne morem veliko pomagat. tudi sredi sestanka ne. glede na stanje baterije pa, ce sem cist iskrena, na vibro niti ne upam nastavit.

Standard