ItakDeezer

deezer – spletna verzija, na hitro.

stran je podobna vsem tem stranem, ki predvajajo glasbo.
na vrhu velki player z vsemi standard gumbi in par dokaj konfuznih, desno zgoraj search polje, na levi ozek meni z mojimi playlistami in priljubljenimi albumi, celoten preostali del ekrana pa pripada spoznavanju nove glasbe (komadi, albumi, playliste).
player je res dominanten, nemogoce ga je zgresiti. brskanje po drugih straneh na deezer domeni ne zmoti predvajanja, kvaliteta je super. paziti morate le, da med poslusanjem preko brskalnika ne odprete deezer aplikacije tudi na telefonu, ker potem le-ta postane glavna, predvajanje na brskalniku se ustavi in pojavi se veliko okno z opozorilom, da je moj deezer racun trenutno v uporabi na drugi napravi. moj racun je namrec “strogo oseben” in ga ni mogoce uporabljati na vec mestih hkrati. (to seveda velja samo, ce je telefon tudi povezan na internet.)
dodani so standard gumbi:
– srcek za dodat komad med priljubljene,
– skatla s puscico za delit komad po druzbenih omrezjih,
– nota s plus simbolom za dodajanje komada na obstojeco ali novo playlisto in gumb za embed kodo predvajalnika,
– ostevilcen seznam za seznam predvajanja,
– recycle ikona za nacin predvajanja (ponovi vse ali enega),
– zmesani puscici za nakljucno predvajanje in
– skatlice na stangah za moznosti (hq, fade in med komadi in nacin brez povezave)
na levi je moj meni, kjer so povezave do:
– raziskovanja komadov po zanrih, regijah, zalozbah in obdobjih, kjer mi vztrajno nudi vruci ljetni hitovi 2014,
– lestvic, kjer sta spet popularna severina in okus mentola od neke rozga jelene,
– radijskih postaj, ki so v bistvu playliste vseh komadov nekega izvajalca.
malo nizje na levi pa se zacne clusterfuck od moje knjiznice.
najprej povezava do mojega profila, kjer imam nastete moje priljubljene izvajalce, albume, moje playliste in sledilce. glede na to, da hoce deezer bit tudi eno izmed orodij, kjer uporabniki med sabo odkrivajo novo glasbo, razumem potrebo po paradiranju vseh teh podatkov, ampak sama se nisem nasla neke velke uporabne vrednosti. (mogoce pa deezer uporabljam narobe?)
iiin potem sledijo povezave do mojih playlist, priljubljenih playlist od drugih uporabnikov in mojih priljubljenih albumov. med sabo so loceni samo z malo ikonco levo od imena, zato je zmeda velika. ponavadi raje v search napisem ime izvajalca, ki se mi je v tistem momentu zalustal in potem brskam po profilu dokler ne najdem zeljenega komada/albuma.
aja, zakaj kar ne naredim search po komadu? ah, ta deezer search. deezer namrec daje veliko preveliko pomembnost nekemu obskurnemu izvajalcu kot pa veliko bolj znanemu izvajalcu, katerega poznamo vsi. misljeno: preveckrat se je ze zgodilo, da je bilo prvih pet rezultatov neka karaoke verzija komada, potem je sledilo se par komadov s tega albuma, nekje spodaj pa komad, katerega sem jaz iskala. in to vse zato, ker v imenu nisem uporabla opuscaja ali &. ne pomaga veliko, skratka.
cemu je namenjen celoten preostali del ekrana?
spoznavanje nove glasbe. se mi zdi.
mislim, da se deezer hoce najbolj pohvalit s funkcijo “flow”, ki v bistvu vzame vse komade v mojih playlistah in priljubljene albume, jih pomesa in predvaja. vsake tolko, a veliko poredko, notri vrze kr nek komad od enega izmed artistov. kar bi bilo se okej, ce se komadi ne bi zaceli ponavljat. tu bi lahko nekako vpeljali last.fm logiko, kjer das komadu thumbs up/thumbs down in kasneje ti tega komada ne predvaja vec oz. najde se par podobnih. moti me tudi, da ni nobene doslednosti pri izbiri naslednjega komada. pandora je vsaj komade predvajala po neki logiki (pocasni komadi, hitri udarni komadi, country, ipd), tale deezer pa tako skace skozi emocije, da tega flow-a raje ne uporabljam, ker res nocem pri mojih rosnih letih postat shizofrena.
aja, obstaja tudi “Ker vam je všeč XY, boste morda uživali tudi v tem.” funkcija, ki pa ponavadi udari cisto mimo, a vseeno dobi tocke za poskus. ne vem sicer po kaksnem sistemu predvidevajo, da so sepultura in wiz khalifa podobni artisti, ne zanikam pa, da doloceni komadi niso bili dobri.
 
da pa ne bom samo kritizirala: zelo mi je vsec to, da ce drzim klik na play gumbu nekega komada, albuma ali playliste, da mi zaigra odlomek nekje s sredine komada (prvega komada playliste). ni svoh. ni rocket science, ni pa svoh.

Standard