vcasih delam bedarije

>tudi vampirji imajo svojo santa barbaro. (aka "prava kri")

>ce so me pravilno informiral, potem je v siol tv paketu tudi kanal hbo, in na tem sedaj predvajajo drugo sezono serije “true blood”. presenetlo me je, da so nasi vedno vsega zmozni prevajalci tokrat naslov serije prevedli dobesedno (prava kri) in ne nekako po svoje, npr. dogodivscine v mocvirju. ja, takoj bi jim pripisala taksno “iznajdljivost”.
ker je v zadnjih parih letih, zahvaljujoc (ali mogoce ne) filmu “twilight”, popularnost vampirjem drasticno narasla, so se na ta coln spravili tudi producenti in scenaristi tv serij. bili bi nori, ce ne bi tudi oni zahtevali svoj kos financne torte. kako tocno so prisli do scenarija pilota ne vem, a edini stavek, ki mi gre po glavi pri opisu te nadaljevanke, je “izgleda kot da je nekdo vzel knjigo vseh izmisljenih kreatur znanstvenofantasticnih zgodb, jo na slepo odprl in dal posast na tisti strani v scenarij. teden kasneje, ko so rabili scenarij za novo epizodo, se je proces ponovil.”

s to serijo imam love-hate relationship. ne vem zakaj, ampak gledat sem jo zacela dokaj pozno. za to serijo sem prvic slisala po twitterju, ko so punce dol padale od navdusenja nad enim izmed glavnih igralcev. tega navdusenja sem vedla, da ne bom delila, me je pa zanimalo kaj tocno ima ta serija, da jih je tako prevzela.
prva sezona je bila kot medeni tedni (= spoznavanje karakterjev, njihovih zivljenskih zgodb, zapleti med njimi), drugo pa sem pogledala do konca samo iz kanjcka radovednosti, da vidim kaj VSE so se scenaristi se spomnal (= nekatere zgodbe so se vlekle velik predolgo, spet druge niso imele nobenega smisla za prvotno dogajanje, tretje so bile kratkomalo odvec). ce bom pogledala tretjo sezono, ce sploh pride ven? seveda. hocem videt kam mislijo peljat tole zgodbo, ker po mojem mnenju so se glavne stvari zakljucle v zadnjem finalu.

in kaj sploh JE zgodba serije?
naj bi se dogajalo v sedanjem casu, s to razliko, da so vampirji priznani kot neka socialna skupina in zivijo bolj kot ne v harmoniji z ljudmi. obstajajo ljudje, ki vampirjev ne marajo, to tudi pokazejo, ker pa se vampirji kao trudijo, da jim ne bi odvzeli tega “priznanja” se drzijo nazaj. no, vsaj velika vecina. potem obstajajo se ljudje, ki so nad vampirji popolnoma navduseni in fascinirani, ter jim pustijo, da se hranijo z njimi. kaj pa vem zakaj. naslov serije pa je ime nadomestka, ki je ponujen vampirjem v zameno za clovesko kri. recmo temu “ponaredek kokakole”, ki po trditvah vampirjev ni niti malo podobna originalni kokakoli.
lokacija je v nekem malem mestecu nekje na jugu amerike, ki dobi svojega prvega vampirja. eni ga ne marajo, drugi ga tolerirajo, glavna igralka, natakarca v izgleda edinem kaficu v mestu, pa se vanjga zatrapa. seveda, je bilo za pricakovat. in potem se zacnejo zdrahe, taksne in drugacne. opisala jih raje ne bom, ker sem ob vecini dobla tisti “WTF?!” izraz na obrazu (in to ne tisti “uuu, uau, daj da vidmo tole!”, ampak bolj oni “pa ne me j*bat, no. TOLE ti naj verjamem?!”). najbolje, da si zadevo ogledate sami.

najvecji plus serije: lafayette (temnopolti kuhar, gej z dolgim jezikom, ki se bo s preprodajo vampirjeve krvi “malo” zameril vampirjem) in zacetna spica (jace everett – bad things). razen “californication” in “the sopranos” mi se nobena pesem uporabljena v spici serije ni tako zelo pasala na slike v ozadju.

I don’t know who you think you are,
But before the night is through,
I wanna do bad things with you.

Standard