nekaj za duso, pa dajmo resit svet

>pa kaj je res pol ljubljane butaste?! (aka Enotna mestna kartica Urbana)

>mislim, da sem ravno dovolj lacna aka tecna in cudne volje, da spisem tole.

ceprav lahko vse informacije najdete na lpp strani, naj vam vseeno dam en majhen slovarcek. za vse vas, ki nimate pojma. ceprav, tole je bilo vse ze tolkrat razlozeno, da se mi res vedno bolj zdi, da je pol ljubljane al butaste al pa ne znajo brat. nekaj od tega bo ziher. torej:

urbana – kartica. plasticna. tok velka kot kreditna, zdravstvena ali navadna debit kartica. oker ali sive barve. z velkim oranznim krogcem v levem zgornjem kotu. SLIKA
urbanomat – tista meter pa pol visoka skatla s plexi steklom za strehico, ki stoji zram vecine busnih postaj. uporabljamo za dodajanje kredita na kartico urbana (glej: prejsna definicija). SLIKA

1) najprej, da pomirimo paniko. JA, ZETONE BOSTE LAHKO PORABLI DO KONCA LETA.
mogoce jih ne boste vec mogli kupit v vse kioskih kot ste bli navajeni do zdaj, ampak do konca leta jih boste ziher lahko porabli za voznje. garantiram! obljubim! nehajte panicarit.

2) NE, URBANOMAT RES NE VRACA DENARJA.
res. verjami mi. cisto vseeno je kolkrat bos pritisnu tist gumb in vseen kok dolg bos z odprtimi usti stal zraven in gledal v ekran kot tele v nova vrata. napisano je tako v slovenscini kokr v anglescini. za slovenijo ze itak pravijo, da imamo anglescino kot drugi uradni jezik, zakaj je to se vedno problem?!

3) NE, URBANOMAT RES NE SPREJEMA BAKRENIH KOVANCEV.
zakaj potem tisis noter tiste cente?! ce ti pise, da ne mores, kreten jedni! najmanjsi kovanec je za EN EURO. vredu? smo se razumeli? okej, zaj pa idi prosim ven iz vrste, da ne bomo mi za tabo res cist vse buse zamudil.

4) JA, Z URBANO LAHKO V 90 MINUTAH PRESEDATE TROLE IN JA, PLACAL BOSTE SAMO ENKRAT.
ampak mora biti znotraj teh 90 minut. ne 91, ne 92 in ziher ne 120 minut. ce se ze spravte presedat potem naj to ne bo v najvecji spici, ko se v centru mesta ustavi ves promet. soferji niso krivi, ce se v 15 minutah prestavijo cela 2 centimetra. in ja, res boste placali samo enkrat. moj danasnji primer: kartico napolnala z 2 ojroma in se peljala s stirimi busi. ’nuff said.

5) CE KARTICA NE POTEGNE, SE PREMAKNITE NAPREJ IN NE STAT MED VRATI KO LIPOV BOG.
ja, sistem je kao nov. ne, ni nujno, da vedno vse deluje. pac ni pograblo. se zgodi. ne zadrzevat vrste in 15x zapored rect (v ljubljanskem naglasu): “pa sej nisem jst kriva, da ne dela. jst mam denar gor. kaj je zaj to moj problem, ce ni potegnalo? jst mam denar gor. danes zjutraj sem dala 15 eurov gor, se lepo peljala v sluzbo, je vse normalno delalo, zaj pa ne potegne. to nisem jst kriva. jst hocem bit fer, jst nisem se nikol nic ukradla, itd itd itd.” aaaaaaaa! okej, skapiral smo. ne dela. probaj na naslednji masini. ce tam ne dela idi naprej, vsedi se in daj mir. soferja se najmanj zanima, ce tvoja kartica dela ali ne.

za bozjo voljo, zakaj je tole tako tezko skapirat?!

updejt: da ne bo slucajno kdo mislu, da govorim o nasih predragih penzionistih. ker ne! ja, res nas lahko zivcirajo na blagajnah spara, ampak tole imajo nastudirano v levi mezincek. zgoraj omenjeni folk so “boli mene patka” srednjesolci, “jao, pa kaj morjo vse komplicirat? najprej solnine, potem boni, zaj se trole?!” studenti, in “jst. tega. ne. razumem.” 30-45letniki.

Standard