portugalska odiseja

>letos pa mi bo uspelo sprehodit se pod lizbono! (se 8 dni..)

>sredi lizbone obstaja rua da prata (=ulica srebra) in pod to ulico je puno galerij (pokriti hodniki, ki so povezovali zgradbe) iz casa rimljanov. odkrili so jih po rekonstrukciji mesta po tistem velikem potresu leta 1755. potresu je sledil tsunami in puno pozarov, kar je v bistvu pomenlo totalno unicenje mesta lizbone. geologi pravijo, da je potres po richterjevi lestvici bil na 9 stopnji, in da naj bi bilo okoli 100.000 zrtev.

vhod v te galerije je po mojem razlog, zakaj je dostop mozen samo 3 dni na leto (letos so ti trije dnevi od 25 do 27. septembra. to je tocno takrat, ko sem jaz tam.. WIN!), in se za takrat so potrebne vec kot enomesecne priprave delavcev. vstop je namrec skozi 1x2m veliko odprtino (v kao kanalizacijski jasek) med dvema linijama tramvajev. za tiste tri dni se promet malo preuredi, ampak ker je lizbona zelo odvisna od tramvajev (in drugega javnega prevoza, ki uporablja tocno tisto ulico), vam ob 15.30h povedo, da je ‘vrsta’ zaprta in da pridite naslednji dan oziroma leto. zaradi enkratnosti tega dogodka so vrste vedno dolge u 3pm, tako da se ze vidim, kako bom tam stala ob 8h ujutro.

ponosni portugalci so se enkrat leta 2007 sicer spravli naredit 3D model teh ulicic (video reportaze, v portugalscini), ampak nimam pojma kaj se je zgodilo iz tega. mogoce so ga ze dokoncali, ne vem, nisem nasla na netu. se mi pa ideja zelo dopade, ker veliko folka ne more uletet v lizbono na tocno tiste tri dni.

Standard