nokia lumia

nokia lumia 800 – strike a pose! .. CLICK!

no, pa dajmo spisat se en (najverjetneje predzadnji, rejoice!!) post o telefonu nokia lumia 800.
——————
tokrat bo govora o kameri.
pri nokii so pomanjkanje sprednje kamere razlozli s tem, da le-to vecinoma uporabljajo navdusenci nad video pogovorom. in teh kao ni veliko (kar se bo mogoce spremenilo z integracijo skype), kdo bi vedel. zase vem, da sem video pogovor uporabila tocno enkrat, in se takrat samo zavoljo testa. skratka, pomanjkanjA sprednje kamere nisem opazila sploh.
kamera na zadnjem delu telefona pa ima 8 maljonov pikslov, f/2.2 objektiv, carl zeiss leco, dual led flash in je sposobna snemat video v 720p HD kvaliteti *. skratka, super duper zadevca. v primerjavi z mojo E5 kamero, ki ima 5 maljonov, kar niti ni tako malo, pa je razlika vseeno zelo ocitna. sploh zato, ker ima kamera na lumia 800 veliko boljso izbiro fokusa. E5 je v stilu “kar je pac razvidno na zaslonu, to bo na fotki”, pri tej cudoviti pink stvarci pa lahko gre tudi takole “aja! ti bi fokusirala na mackov tretji brk od zgoraj, na levi strani njegove glave?? ja pol pa tak povej! …. fokusiram….. CLICK! … a ni lepa fotka?!” ta stvar resno fokusira na tisto doloceno tocko in ostalo zamegli!
NE.SE.ZEZAT!!
kar se mobitelov tice je tole zame nekaj cisto novega! opcijo macro sem v teh treh tednih zlorabljala vsak dan! po veckrat! na suho! …. ahem.
na voljo imamo vse tipicne nastavitve (scenes, white balance, exposure value, iso, effects, contrast, focus, resolution) in se najnovejso pridobitev metering mode, ki kontrolira osvetljenost glede na svetlobo cez celo fotko. ker nisem ravno neki fotograf sem vecino nastavitev pustila na auto. nekako sem mnenja, da kamera ve vec kot jast, zato ji pac prepustim volan.
v 98% primerov so fotke izpadle taksne kot so pac mogle. ponoci in ob uporabi flasha je sicer izgledalo, kot da na svetu v radijusu par metrov ni nobene druge stvari kot tisti jogurtov loncek, ampak tako sem vsaj vedla, da flash dela. tudi to je nekaj.
vsec mi je tranzicija med posneto fotko in kamero.
posneto fotografijo nam za par trenutkov pokaze, potem pa se ta odpelje proti zgornjemu delu telefona in spet vidimo zaslon kamere. ce bi radi pravkar posneto fotografijo kakorkoli obdelali (brez kaksne druge aplikacije je na voljo samo auto-fix), jo delili na fejsbuku, nastavili kot ozadje, poslali preko mejla ali mmsa, itd. jo preprosto potegnemo nazaj dol in pokaze se nam v vsem svojem umetniskem sijaju. (pretiravat je fajn.)
zelo se mi tudi dopade, da zaradi kamere ni potrebno ‘odklepat’ mobitela; malo daljsi pritisk na gumb ob strani in voila!, ze lahko fotkamo. odobravam!

   

   

 
preklop med fotografiranjem in snemanjem videa je samo klik na ikono. da snemamo video nam je jasno tudi zaradi velikih stevilk skoraj cez polovico ekrana. medtem ko lahko fotko zajamemo s pritiskom na zaslon pa je pri snemanju videa potrebno pritisnit na gumb ob strani. in ne, ni mi takoj potegnilo, sem pac idiot.
kvaliteta videa je zadovoljiva. sicer pise, da snema v 720p HD kvaliteti, ampak kaj naj s tem, ce ne morem zoomirat po zacetku snemanja (ce sem ne stejemo, da se premaknem za 5m) ? to je znal se moj coolpix 2100! plus, ce smo cisto pri miru bodo barve FENOMENALNE, ampak takoj ko se prestavimo bo malo zamude pri fokusiranju in nastimavanju svetlobe. ce je svetlobe premalo pa je fokusiranje se tolko bolj otezeno in pocasno. ce ze snemate v slabih pogojih priporocam, da imate flash konstantno prizgan.
video posnet z nokia lumia 800
(sem ga hotela embedat v post ampak nekako ni slo. klicken sie!)
 
povzetek?
kamera je kul. zelo kul. oziroma, faking fenomenalna! .. za telefon.
ce hocete profesionalne fotke in video posnetke z nekega koncerta v temni luknji, potem tole najbrz ne bo za vas. ce pa najvec fotkate cez dan, ko je svetloba kul, in ce ste navdusenci nad macro fokusom.. potem pa hvala bogu za 13gb notranjega pomnilnika!
 
* niam pojma, kaj vse tiste stevilke pomenijo.

Standard